LALO - Ketmia duszona




polski: KETMIA JADALNA, KETMIA PIZMOWA, PIZMAN JADALNY,
lacina: ABELMOSCHUS ESCULENTUS/MOSCHATUS
hindi: OKRA
kreolski: LALO
angielski: LADY FINGERS


Przygotowanie tego warzywa jest super szybkie i latwe. Okre o umyciu kroi sie na mniejsze kawalki. Podczas krojenia wydzila sie specyficzna substancja, dosc kleista ale podobno ma bardzo dobre dzialanie dla osob cierpiacych np na wrzody zoladka. 







Na mocno rozgrzany olej wrzucamy cebule, tymianek, szczypiorek i smazymy chwile. 



Zdejmujemy z woka usmazona cebulke i do tego samego oleju wrzucamy pokrojona okre, solimy. Mieszamy energicznie. Zmniejszamy ogien i przykrywamy na kilka minut.





Do gotowej okry dodajemy usmazona cebulke i gotowe. Prawda, ze latwe ?

Comments

  1. Wspaniały i jakże prosty przepis!. Ja bardzo lubię okrę i jadam ja także na surowo w różnorodnych sałatkach.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts