DHAL PURI - placki z ciecierzyca
Podstawa tego przepisu jest LUSKANA CIECIERZYCA zwana Chana Dal - wyglada dokladnie tak samo jak groch luskany, popularny w Polsce .... jest to jednak zuplenie inna rzecz. Chana Dal uzywa sie wlasnie do zrobienia DHAL PURI badz DHOL POORI, a zolty luskany groch uzywamy do przygotowania slynnych przekaskowych kulek GATO PIMA.
Bedac na Mauritiusie musicie koniecznie sprobowac tego placka. Podaje sie go zawinietego z odrobina curry z bialego Jasia, sosu ze swiezych pomidorow i swiezego sosu chilli.
Jesli macie jednak ochote sprobowac to zrobic w domu podaje przepis ''na oko'' i fotki, ktore mam nadzieje pomoga ogarnac temat. Dhal puri jest dosc czasochlonne wiec robi sie je w ilosciach hurtowych ... mozna surowe zamrozic ... a potem po jednym smazyc jak ma sie ochote.
1 KROK to ugotowanie chana dal do miekkosci, doprawienie i zblendowanie
Dodajemy sol oraz kurkume
Wszystko mieszamy i blendujemy
2 KROK to wykonanie ciasta z maki zmieszanej ciepla woda. Do wody nalezy dodac sol, kurkume oraz oliwe. Gotowy plyn wlewamy do maki i wyrabiamy ciasto.
3 KROK - z ciasta wykonaj kulki. W kazdej z nich zrob dziurke i naloz puree. Zamknij dziurke, rozkulaj i rozwalkuj delikatnie. A potem smaz na patelni na srednim ogniu, smarujac oliwa z obu stron i przewracajac placka kilka razy.
Comments
Post a Comment