JAMBLON czyli Czapetka Kuminowa
Wlasnie po raz pierwszy zobaczylam cos czego nigdy przed tem nie jadlam. JONBLON lub Java Plum...wyglada jak duza, czarna oliwka, nie jest kwasna na poczatku ale po chwili czuc sile garbnikow. Ma duza pestke jak oliwka ale jest owocem. Tutaj jedza ja z sola zmieszana z mielonym chilli. Szwagro mnie ostrzegl zebym nie zjadla wiecej niz 5 na jedno posiedzenie bowiem, JAMBLON zawiera jakas substancje, ktora powoduje spuchniecie migdalow i przelyku.
Zasięg naturalny obejmuje Afrykę (Kenia, Uganda, Tanzania) i tropikalne rejony Azji (Indie, Chiny, Bhutan, Sri Lanka, Malezja). Ponadto roślina ta rozprzestrzeniła się w Australii, na tropikalnych obszarach Afryki, Indii Zachodnich, Seszeli, Maskarenów, Galapagos i Hawajów, jest też uprawiana w wielu krajach świata. (zrodlo: wikipedia)
Owoc ten jest pelny: karotenu, zelaza, kwasu foliowego, magnezu, antyoksydantow oraz witaminy C.
lacina: Syzygium cumini
kreolski: jamblon
polski: czapetka kuminowa
angielski: java plum lub black plum
Comments
Post a Comment