BRED SONGE - Klesnica zasmazana
hindi: CACHOO
kreolski: BRED SONGE
lacina: COLOCASIA ESCULENTA
angielski: TARO LEAVES
polski: KLESNICA JADALNA lub KOLOKAZJA JADALNA
Roslinke napierw nalezy obrac tak jak obiera sie rabarbar ... i takie tez pierwsze skojarzenie mialam kiedy zobaczylam te liscie. W smaku troche przypomina szpinak ale z dodatkiem maurytyjskich przypraw ma gleboki i aromatyczny smak.
obrane umyte liscie gotuje sie w szybkowarze wraz z woda, oliwa i sola
Wode odcedzamy calkowicie i dusimy na papke.
Na bardzo mocno rozgrzany olej wrzucamy cebule, suszone chilli, swiezy tymianek oraz kumin (jeera lub cilani)
Teraz dodajemy pol puszki pomidorow lub tyle samo poszatkowanych swiezych.
Nastepnie lyzke zmielonego swiezego czosnku oraz imbiru
Na koniec puree z lisci. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sol do smaku.
Teraz odrobina pasty tamarynowe zalewamy woda aby latwo usunac twarde jak kamien pestki.
Na sam koniec poszatkowany szczypiorek
Comments
Post a Comment