ACHARD LEGUMES - pikle z bialej kapusty
Przepyszna przekaska z kapusty to kolejny klasyk prosto z Mauritiusa.
Lista produktow niewielka oraz dosc krotki czas przygotowania sprawiaja, ze u nas ''zasar legum'' jest czestym gosciem.
Z reguly Vishalowke jemy jako dodatek do curry ale same pikle z pyszna goraca bagietka takze sa extra.
Nazwa Vishalowka jest nasza domowa nazwa na te pikle a wymyslila ja moja siostra, ktora nie potrafila wymowic oryginalnej nazwy (cala reszta rodziny takze). Polaczyla imie mojego meza z surowka i o to mamy przepis na VISHALOWKE, ktora widzicie ponizej ... uwierzcie mi jest warta zachodu...do dziela
LISTA PRODUKTOW:
* kapusta biala poszatkowana
* cebula pokrojona w piorka
* marchewka obrana i pokrojona w julienne
* swieza papryczka chilli, pokrojona
* swiezy czoch (zacznijcie od 1-2 zabkow, zawsze mozna dodac wiecej)
* swiezy starty imbir (1 lyzeczka)
* przyprawy: kumin (1/2 lyzeczki), kolendra (1 lyzeczka)
* musztarda francuska (taka, ktora ma kuleczki - 1-3 lyzeczki)
* sol do smaku
* dobrej jakosci olej roslinny do smazenia)
1. Cebulke smazysz na rozgrzanym oleju, razem ze startym imbirem oraz czosnkiem. Nasiona, ktore widac na zdjeciu to moj zestaw przypraw, ktory dodaje do kazdej potrawy przed smazeniem, jednak nie jest to konieczne ... taki moj wymysl ;-)
2. Poszatkowana kapuste wrzuc na rozgrzany olej i usmaz na duzym ogniu a nastepnie wrzuc do miski i pozostaw do wystygniecia.
3. Marchewke usmaz tak samo jak kapuste i wrzuc do miski do wystygniecia.
4. Do kapusty i marchwi dodaj wszystkie przyprawy, ostroznie z musztarda, kolendra i kuminem. Wszystko razem starannie wymieszaj, sprobuj dodac wiecej soli lub przypraw jesli uwazasz, ze cos ci brakuje. Vishalowka, najlepsza jest nastepnego dnia, zupelnie jak nasza polska ziemniaczana salatka, lepsza jest kiedy sie przegryzie. Wszystkiego smakowitego !!!
Comments
Post a Comment