MINE FRITE - makaron z woka





MINE FRITE SPECIAL  - WERSJA NA BOGATO (mine frite/mine frire) to typowa i super popularna potrawa na Mauritiusie. 
Makaron domowy (ja kupuje gotowy) smazony na szybko na patelni typu wok. Do wersji SPECIAL wchodzi: baranina lub kurczak, krewetki, jajko oraz warzywa. Mozna zrobic werse wege pomijajac wszystkie skladniki zwierzecopochodne ;-)

SKLADNIKI:
* cwiartka kapusty bialej (poszatkowanai umyta)
* 1 piers z kurczaka (pokrojona w kostke)
* makaron chinski (ugotowany al dente)
* 1 marchew (obrana, poszatkowana)
* szczypior od cebuli dymki
* 1 cebula (poszatkowana)
* krewetki (kilka sztuk)
* omlet z dwoch jaj
* olej do smazenia
* sos sojowy

SOS CZOSNKOWY: wszystko razem blendujemy
* ocet winny (delikatny) - 2 lyzki
* syrop z agawy - 1 lyzka
* woda - 1/4 szklanki
3-4 zabki czosnku
* sol








OPCJONALNIE - mozna dodac ale nie trzeba
* sos czosnkowy (osobny przepis u gory) 
* chilli (w platkach lub swieze)
* sos ostrygowy (1-2 lyzki)
* sos rybny (1 lyzeczka)







SPOSOB PRZYGOTOWANIA:

1. Ugotuj makaron do al dente.







2. Piers z kurczaka zamarynuj w sosie sojowym, cebuli i chilli (swieze lub platki chilli suszonego) a nstepnie usmaz na woku na duzym ogniu. Przeloz do miski.





3.  Na tym samym woku usmaz marchewke do al dente. Zakrapiasz odrobina sosu sojowego i sosu czosnkowego. Przeloz do miski.




4. Kolej na kapuste, poszatkowana potrzebuje doslownie chwile na woku. Dodajesz znowu odrobine sosu sojowego i czosnkowego. Przeloz do miski.

 



5. Kolejne beda krewetki. Zamarynuj w sosie sojowym (opcjonalnie mozesz dodac odrobine soku z cytryny i ciut syropu z agawy, czosnku, imbiru i szczypioru). Smaz krotko i szybko. Odloz do miski.







5. Kolej na omlet. Roztrzep 2 jaja z sola i pieprzem, smaz z obu stron. Zdejmij z patelni, zwin w rulon i pokroj w cienkie paski.





6. Smazysz makaron na dwa razy. Na woka wrzucamy polowe makaronu i polowe naszych warzyw, mies i krewetek, dodajemy sos czosknowy, sos sojowy, szczypior od dymki, (opcjonalnie sos rybny i ostrygowy i chilli. Mieszasz wszystko energicznie. Postepujesz tak samo z druga polowa produktow.






7. Teraz posmakuj, sprawdz czego ci brakuje. Ja uwielbiam sos czosnkowy i zawsze na gotowa juz potrawe na talerzu dodaje jeszcze wiecej sosu czosnkowego .... i sos chilli to dla mnie tez klasyk wiec .... duuuzo sosu chilli .... wyporcuj, dodaj poszatkowane jajeczko ..... i smacznego








Comments

Popular Posts