*VEGAN* BRYANI czyli ryzowy klasyk
Biryani to jednogarnkowa potrawa na bazie ryzu. Glownym dodatkiem sa tu takze ziemniaki, marchew, swieza kolendra i swieza mieta .... a opcjonalnie wg uznania moze byc wolowina, baranina, kurczak, ser paneer lub kulki sojowe.
Lista skladnikow na poczatku moze wydawac sie dosc skomplikowana ale jesli juz raz zaopatrzysz sie w niezbedne przyprawy to starcza ci one z pewnoscia na minimum pol roku, a warzywka jak ziemniaki i marchew oraz cebula napewno zawsze sa w kazdym domu. To do roboty.
SKLADNIKI:
* ryz (najlepiej basmati, 0.5-1szklanka na osobe)
* kulki sojowe (i tu ja zawsze biore na tzw ''oko'')
* cebula (duzoooooo, poszatkowana)
* ziemniaki (2 na osobe, obrane, umyte i przekrojone na pol)
* marchewka (1 na osobe, obrana, oplukana i pokrojona w podluzne paska typu Julienne)
* pasta czosnkowo-imbirowa (2-3 lyzeczki, lub starty czosnek i starty imbir w proporcji 2:1)
* swiezy peczek kolendry oraz swiezy peczek miety (drobno poszatkowane)
* 2 lyzeczki kolendry mielonej, 1 lyzeczka kuminu mielonego, 1/2 lyzeczki kurkumy mielonej LUB gotowa przyprawa do BIRYANI (mozna zakupic w sklepie arabskim lub online), sol do smaku
* szafran (kilka niteczek), kora cynamonu, kardamon kilka sztuk, anyz gwiazdzisty (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1. Ryz starannie wyplucz z maczki, zalej woda i mocz 30 min wraz z cynamonem, anyzem i kardamonem. Po tym czasie wstaw na ogien i od zagotowania jeszcze 5-7 min gotuj na wolnym ogniu. Odcedz zostawiajac przyprawy w ryzu.
2. Cebule obierz i poszatkuj a nastepnie upraz na zlotobrazowy kolor. Odstaw to przyda sie do marynowania warzyw oraz soji (lub miesa)
3. Czosnek i imbir obierz oraz zetrzyc na paste
4. Kulki sojowe namocz w goracej wodzie przez okolo 30 minut. Po tym czasie odsacz. Nastepnie wrzuc je do miski i zamarynuj polowa przypraw (kurkuma, kumin, kolendra, sol) polowa usmazonej cebulki oraz polowa pasty czosnkowo imbirowej.
5. Ziemniaczki obierz, oplucz, przekroj na pol, i obsmaz na zloty kolor z kazdej strony na niewielkiej ilosci oleju. Wrzuc do duzej miski.
6. Marchewke obierz, umyj, poszatkuj na tzw zapalke lub poprostu plastry. Obsmaz na mlej ilosci oleju az uzyskaja lekko brazowy kolor. Wrzuc do ziemniakow.
7. Pozostala czesc usmazonej cebuli wrzuc do ziemniakow i marchewki. Dodaj pozostala polowe przypraw, sol do smaku oraz pozostala polowe pasty czosnkowo-imbirowej i zamarynuj.
8. Kolendre i miete poszatkuj ... za moment nam sie przyda
9. W duzym, wysokim garnku ukladamy warstwy:
PIERWSZA MOZE BYC SOJA LUB ZIEMNIAKI
zamarynowane kulki soi, zamarynowane ziemniaczki i marchewke, swieze poszatkowane ziola, odcedzony ryz. Na wierzch ryzu nakladamy kilka nitek szafranu (opcjonalnie). Podlewany woda ok pol szklanki.
10. Garnek wstawiamy na duzy ogien na okolo 10 min. Po tym czasie przykrywamy i gotujemy na minimalnym ogniu okolo 20 min (az ziemniaki i ryz beda miekkie). Ja czasem dodaje troche mniej wody i czekam az ziemniaki zaczna sie przypalac ... bardzo lubie ten zapach i smak ale to juz od Ciebie zalezy .... najwazniejsze aby odparowac cala wode z dna garnka, i czasem kiedy jest jej za duzo a ryz juz gotowy to poprostu odkrywam gar, wstawiam na najwiekszy ogien na kilka minut i redukuje nadmiar plynu
GOTOWE ... wszystko razem mieszamy delikatnie i podajemy z chutneyem pomidorowym, ktory podalam w osobnym przepisie ...PYCHA ... taki gar czasem starcza nawet na 3 dni. Enjoy
Comments
Post a Comment