SATINI COCO - kokosowy dip


KOKOSOWY CHUTNEY czyli dodatek do glownego dania ... lub jako pasta typu dip do marchewki, ogorka czy arabskiego chlebka. 
Czatnej to poprostu sos pochodzenia indyjskiego, przewaznie ostry i uzywany jako dodatek do glownych dan. Moze on miec rozna konsystencje od rzadkiego do bardzo gestego jak ten, ktory dzis przygotujemy...
W Polsce juz w wiekszosci wiekszych supermarketow mozna kupic swiezy kokos....a czy wiesz jak sprawdza sie jego swiezosc ?? To bardzo proste ... nalezy takim kokosem potrzasnac i posluchac czy w srodku jesl mleczko .... jesli slyszysz ten charakterystyczny odglos plynu wewnatrz orzecha to prawie pewne, ze wszystko z nim ok i nadaje sie do spozycia. Kokos stary, ktory przelezal w sklepie dosc dlugo bedzie suchy w srodku i po otwarciu wydobecie sie dosc nieprzyjemny zapach.


W angielskich supermarketach mozna kupic juz kokos obrany i pokrojony na kawalki, wiec dla mnie to super opcja bo ja zawsze w biegu ...

Do przygotowania sosu potrzebujemy blendera, wrzucasz do wysokiego naczynia kokos, sol do smaku, swieze chilli, kilka listkow miety, odrobinke wody. Jesli jestes zaznajomiony z kuchnia indyjska i posiadasz TAMARYN lub paste tamarynowa bez bestek, mozesz dodac odrobinke dla podkrecenia smaku ale wtedy tez szczypte cukru aby zniwelowac ten bardzo kwasny smak tamarynu. 

Sprobujcie i dajcie znac jak wyszlo






Comments

Popular Posts