BOL RENVERSER czyli do gory nogami
Dzis na obiadek takie pysznosci - obiad super szybki, super latwy i super smaczny. Zajmuje jakies 20 min i wrzucasz co tam masz pod reka.
BOL RENVERSER - czyli odwrocona miseczka. Dlaczego odwrocona ? spojrz na fotki - to naprawde super proste !!!
Na 2 osoby potrzebujesz:
* warzywa poszatkowane (cebula,kukurydza, marchewka, pieczarki, por, czosnek lub cokolwiek co masz w lodowce a nadaje sie na woka)
* 1 piers z kurczaka (pokrojona w kostke i zamarynowana w sosie sojowym) jesli jestes miesozerca* olej do smazenia
* sos rybny, sos ostrygowy, sos sojowy,
* maka kukurydziana + woda,
* 1/2-1 szklanki ryzu,
* 2 jajeczka,
* szczypior,
* 1 chilli
TO DO ROBOTY:
1) Ugotuj ryz
2) Zamarynowanego kurczaka smazysz na patelni typu wok na duzym ogniu wraz z czescia cebuli i czosnku. Kiedy kurczak jest gotowy przekladasz do miski.
Na zdjeciach ponizej widac rozne rodzaje warzyw smazone w rozny sposob. Eksperymentowalam kilka razy i wrzucam zdjecia z dwoch opcji.
Druga to taka, ze sos robisz osobno czyli mieszasz sosy razem, zagotowujesz i dodajesz make z woda, zagotowujesz a potem zalewasz nimi warzywa i/lub mieso. Tu badz ostrozny ... bo moga pojawic sie kluchy ...
5) Kiedy warzywa i mieso juz sa w gotowym sosie, zabierasz sie do smazenia omleta. Jajko roztrzepujesz z sola i szczypiorkiem, smazysz mini omleta. Do tego przyda sie malutka patelnia lub maly rondelek. Smazysz z dwoch stron az jajko sie zetnie.
6) Serwujesz w mala miseczke wg zdjec: OMLET --> SOS --> RYZ. Przykladasz duzym talerzem i obracasz natychmiast. Delikatnie i powoli sciagasz miseczke. Sekretem dobrego serwowania jest wysmarowanie dna miseczki tluszczem. Wtedy jajko nie przyklei sie a calosc dania bedzie miala idealny ksztalt. Enjoy
Comments
Post a Comment