BOL RENVERSER czyli do gory nogami



Dzis na obiadek takie pysznosci - obiad super szybki, super latwy i super smaczny. Zajmuje jakies 20 min i wrzucasz co tam masz pod reka.

BOL RENVERSER - czyli odwrocona miseczka. Dlaczego odwrocona ? spojrz na fotki - to naprawde super proste !!!



Na 2 osoby potrzebujesz:


* warzywa poszatkowane (cebula,kukurydza, marchewka, pieczarki, por, czosnek lub cokolwiek co masz w lodowce a nadaje sie na woka)

* 1  piers z kurczaka (pokrojona w kostke i zamarynowana w sosie sojowym) jesli jestes miesozerca* olej do smazenia
* sos rybny, sos ostrygowy, sos sojowy, 



* maka kukurydziana + woda,

* 1/2-1 szklanki ryzu,



* 2 jajeczka,



* szczypior,



* 1 chilli




TO DO ROBOTY:

1) Ugotuj ryz 

2)  Zamarynowanego kurczaka smazysz na patelni typu wok na duzym ogniu wraz z czescia cebuli i czosnku. Kiedy kurczak jest gotowy przekladasz do miski.



3) Na tej samej patelni smazysz poszatkowane warzywa (na duzym ogniu). Mozesz kazde warzywko smazyc osobno, lub wrzucac pokolei zaczynajac od tych, ktore sa najtwardsze. 
Na zdjeciach ponizej widac rozne rodzaje warzyw smazone w rozny sposob. Eksperymentowalam kilka razy i wrzucam zdjecia z dwoch opcji.
















4) SOS: sa dwie szkoly, jedna to taka, ze mieszasz mieso z warzywamy i zalewasz mieszanina sosow, zagotowujesz, wlewasz wode z maka i gotujesz na malym ogniu az sos zgestnieje.
Druga to taka, ze sos robisz osobno czyli mieszasz sosy razem, zagotowujesz i dodajesz make z woda, zagotowujesz a potem zalewasz nimi warzywa i/lub mieso. Tu badz ostrozny ... bo moga pojawic sie kluchy ...








5) Kiedy warzywa i mieso juz sa w gotowym sosie, zabierasz sie do smazenia omleta. Jajko roztrzepujesz z sola i szczypiorkiem, smazysz mini omleta. Do tego przyda sie malutka patelnia lub maly rondelek. Smazysz z dwoch stron az jajko sie zetnie.




6) Serwujesz w mala miseczke wg zdjec: OMLET --> SOS --> RYZ. Przykladasz duzym talerzem i obracasz natychmiast. Delikatnie i powoli sciagasz miseczke. Sekretem dobrego serwowania jest wysmarowanie dna miseczki tluszczem. Wtedy jajko nie przyklei sie a calosc dania bedzie miala idealny ksztalt. Enjoy










Comments

Popular Posts