KALIA POULET - kurczak w sosie jogurtowym



Chicken Kalia - bo tak w oryginale brzmi ta nazwa, to bardzo smaczna, pelna aromatu potrawa, ktora w swoim skladzie ma nie tylko kurczaka ale takze ugotowane na twardo jajka oraz smazone ziemniaki. Podstawa sosu jest mieszanka przypraw typowa tylko dla tej potrawy oraz jogurt.
To pyszne danie lepiej smakuje jedzac rekoma zamiast sztucow, z pyszna bagietka u boku i swieza surowka z ogorka i chilli. Ohhh juz sie robie glodna.


SKLADNIKI:

* 1 lyzka masla klarowanego
* 1 caly kurczak pokrojony w kawalki (bez skory)
* jajka ugotowane na twardo (jedno jajko na osobe)
* ziemniaki - 1 na osobe (obrane, umyte, pokrojone na mniejsze kawalki, uprazone na brazowo)
* marchewka opcjonalnie - 1 na osobe (obrana, umyta, pokrojona w plastry, uprazone na brazowo)
* 1 lyzka gotowej przyprawy do CHICKEN KALIA (w osobnym przepisie podaje jak zrobic ja samemu)
* 2 cebule, poszatkowane, uprazone na ciemno brazowy kolor
* lisc laurowy, ziele angielskie, kardamon, gozdziki
* 1-2 lyzki pasty imbirowo-czosnkowej
* 1 lyzka sosu sojowego jasnego
* 1 jogurt naturalny







PRZYGOTOWANIE:

1) zamarynuj kurczaka w sosie sojowym i przyprawach, dodaj 1 lyzke jogurtu, wymieszaj i pozostaw na 15 minut. 
2) Zamarynowane mieso smaz na patelni na srednim ogniu pod przykryciem ok 20 minut







3) Na lyzce oliwy podpraz cynamom, liscie laurowe, kardamon i godziki


4) Dodaj 1-2 lyzki pasty imbirowo-czosnkowej i praz kilkanascie sekund



 5) Dodaj podprazona juz cebule, przyprawe KALIA (zacznij od 1 lyzki zawsze pozniej mozna dodac wiecej), maslo klarowane oraz jogurt. Doprowadz do wrzenia








6) Do gotowego sosu wrzuc usmazonego kurczaka i wymieszaj.




7) Dodawaj kolejno ziemniaki, groszek oraz jajka. Przykryj, zagotuj i gotowe. Sprobuj czy odpowiada Ci sila przypraw czy tez czujesz aby dodac wiecej. Jesli tak zrob to teraz, wymieszaj, zagotuj i gotowe. Smacznego













Na zdjeciu: CHICKEN KALIA Z RYZEM, BAGIETKA, CHILLI CHICKEN (przepis w osobnym poscie) oraz surowka z ogorka, marchewki i chilli....mhhhhh, pychotaaa


P.S Wielkie podziekowanie dla mojej wieloletniej kolezanki z Mauritiusa - SHARIKA, ktora od lat inspiruje mnie swoim talentem kulinarnym i ktora od lat juz wspiera mnie w poszerzaniu mojej wiedzy na temat kuchni tej pieknej wyspy
Thank you Sharika 

Comments

Popular Posts