GATEAU PIMENT - pyszne przekaskii z grochu
GATEAU PIMENT lub GATO PIMA (engl. chilli pops) - to typowa lokalna uliczna przekaska. Mozna je jesc zanurzajac w pysznym sosie z kolendry i pomidorow, mozna takze wrzucic kilka kulek do bagietki i jesc jako kanapke ... a jesli zostanie kilka ... zrob szybki sos curry, wrzuc kulku z dnia poprzedniego a otrzymasz slynna na kazdym weselu potrawe CARI BARI.
Wiem wiem ... smazone na glebokim oleju .... nie zdrowe, wysoko kaloryczne ... who cares really ?? na mauritiusie nikt nie martwi sie o zbedne kalorie ... tam kazdy poprostu celebruje posilek z miloscia i radoscia ... bez wyrzutow sumienia...w koncu goraco tam jest bardzo wiec wszelkie kalorie w polaczeniu z chilli spalaja sie szybciej niz nam europejczyom
... i chyba nie znajdzie sie nikt kto by powiedzial ... urodzilem sie na Mauritiusie ale nie lubie tej kuchni ! - no way .... przepis nizej
PRODUKTY:
* 250 g grochu luskanego (yellow split peas), umyc starannie i zamoczyc w wodzie najlepiej przez noc
* 1-2 papryczki chilli poszatkowane (lub szuszone platki chilli)
* garsc swiezej kolendry poszatkowanej
* garsc szczypioru od dymki
*olej do smazenia
* sol
PRZYGOTOWANIE SOSU Z KOLENDRY I POMIDOROW:
2 pomidory, garsc swiezej kolendry, 1 swieze chilli (jesli lubisz), sol, oraz 1 zabek czosnku zblenduj, dopraw do smaku
SPOSOB PRZYRZADZENIA:
1. Groch oplukac i zanuzyc w wodzie na kilka godzin.
2. Groch zmielic na paste blenderem recznym lub innym urzadzeniem o wysokiej mocy. Tu zejdzie tobie chwile czasu, ale nie spiesz sie ... warte to uwagi ... w pospiechu spalilam juz jeden blender.
3. Do pasty dodaj sol do smaku, poszatkowana kolendre, poszatkowany szczypior oraz chilli.
4. Wymieszaj staranie, sprobuj czy dosc slone, dodaj wiecej soli lub chilli jesli smak jest zbyt delikatny.
5. Formuj kulki recznie lub za pomoca lyzeczki.
6. Smaz na zloto, odsacz na papierowym reczniku.
7. Zajadaj z pysznym sosem ze swiezej kolendry i pomidorow.
Comments
Post a Comment