Legume Gratin - warzywa w sosie beszamelowym
LEGUME GRATIN - to ugotowane warzywa, w formie puree, zalane sosem beszamelowym, posypane bulka tarta oraz odrobina sera a potem zapiekane w piekarniku.
Do tej potrway mozesz uzyc warzyw wg uznania i Twojego gustu. Moze to byc ziemniak, marchewka, kalafior, brokul, dynia i wielle innych.
1) Warzywa Twojego wyboru np 1 ziemniak, 1 marchewka, 1 kalarepa - obrane gotujesz do miekkosci. Warzywa zalewasz tylko taka iloscia wody aby byly przykryte. Wode (bulion) zostawiasz bo bedzie potrzebny do zrobienia sosu.
2) Ugotowane warzywa tluczesz na puree badz scierasz na tarce o grubych oczkach. Odstawiasz.
3) Do bulionu dodajesz 4 lyzki mleka w proszku (opcjonalnie mozesz uzyc swiezego mleka, lub roslinnego zamiast bulionu)
4) Na patelni roztapiasz 2 lyzki masla. Dodajesz 2 lyzki maki i tzw kwyrlejka (na zdjeciu ponizej) mieszasz energicznie okolo pol minuty.
5) Teraz dodajesz mleko wymieszane z bulionem .... bardzo male ilosci ... po lyzce najpierw ...energicznie mieszasz .... potem 2 lyzki i szybcko mieszasz ... az zuzyjesz caly mleczny bulion.
UWAZAJ !!! ABY NIE ZROBILY SIE KLUSKI !!! SECRETEM JEST DODAWANIE MALYCH ILOSCI PLYNU DO MAKI ... ORAZ ZMNIEJSZENIE GAZU NA MINIMUM !!!
6) Jesli udalo ci sie rozporwadzic caly plyn, sos jest rzadki ale nie ma w nim klusek to juz jestes na wygranej !!!
7) Gotuj sos na srednim ogniu caly czas mieszajac - po pierwsze po to aby nie przypalic, po drugie zeby nie zrobily sie kluski, najwazniejsze teraz aby sos zgestnial.
8) Do goracego sosu wrzuc wczesniej przygotowane warzywa, garsc startego sera.
9) Calosc przeloz do naczynia zaroodpornego, posyc tarta bulka i odrobina sera.
10) Piecz okolo 15-20 minut lub do zbrazowienia bulki i sera.
Delektuj sie ogromnie
Kwirlejka <3 Aż dziw, że ktoś jeszcze zna to słowo. :)
ReplyDeleteJaką konsystencję ma to danie po zapieczeniu? Półpłynną?
Jakakolwiek by nie była, danie do zrobienia. :)