HALIM - maurytyjska grochowka na baraninie

 


SKLADNIKI:
* 1/2 - 1 kg miesa baraniego na kosci
* soczewica (najlepiej mix kolorow) - duza garsc
kasza bulgur - garsc
* gorch luskany - garsc
* cebula pozatkowana
* 2-3 zabki czosnku zmielonego
* kawalek imbiru startego
* kilka listkow swiezej miety
* opcjonalnie liscie curry oraz kolendra i szczypior do posypania
sol do smaku












1) Baranine zalac wrzatkiem i pozostawic na 15 min. Odsaczyc, wysuszyc recznikiem papierowym i obsmazyc na patelni. A nastepnie obsypac gotowa przyprawa HALIM do kupienia online lub w sklepie arabskim oraz sola.




2) Do garnka (najlepiej szybkowar) nalac oliwy podprazyc cebule na zloto, dodac czosnek i imbir.

3) Nastepnie wrzuc przyprawiona baranine, zalej woda aby przykryc cale mieso, zamknij szybkowar i gotuj 10 min.

4) Po tym czasie do miesa dodac  umyta i odsaczona soczewice i gotuj 10 min.

5) Kolejny krok to dodanie kaszy bulgur, wczesniej umytej i odsaczonej. Mieso, kasze i soczewice zalej spora iloscia wody.

6) Gotuj 10 min. Twoja zupa jest gotowa. Teraz dodaj swieze chilli, kolendre, szczypior oraz odrobine octu jesli lubisz ... dla podkrecenia smaku.

Bon appetite


Comments

Popular Posts