CARI POULET - kurczak w sosie curry



Dzisiaj przedstawie Wam bardzo prosta i szybka potrawe, ktora latwo mozna zamienic w wersje wege. Zamiast miesa dodaj warzywa, ktore masz w lodowce i gotowe .... ot tyle. A przepisik juz na dole. Podstawa tego sosu jest przyprawa CURRY. Ale blagam Was nie kupujcie curry polskiego producenta bo to nie ma nic wspolnego z oryginalna indyjska przyprawa. Ta polska smakuje i pachnie inaczej i zmienia zupelnie smak potrawy. Jesli mieszkasz w malym miescie to nie jest problem. Dzis w internecie mozna kupic wszystko. A jesli i z tym masz problem, znajdz mnie na fb MAURITIUS OD KUCHNI, napisz a ja chetnie przesle Ci co potrzebujesz.


CHICKEN CURRY

* 1 lyzka oliwy

* 1 lyzka przyprawy CURRY

* 1 cebula (pokrojona w piorka)

* 2 pomidory (pokrojone w drobna kostke)

* 2 piersi z kurczaka (pokrojone w duza kostke)

* OPCJONALNIE: kilka ziaren musztardy, ajwan, kuminu

* warzywko - w moim przepisie dodalam CHOW CHOW/CHAYOTA/SUSU

* lyzka pasty imbirowo-czosnkowej (kawalek swiezego startego imbiru + 3-4 starte zabki czosnku)


PRZYGOTOWANIE

 Ja do przygotowania tego dania uzywam garnka typu szybkowar FUTURA, i zajmuje mi to 15 minut.

1) Na rogrzany olej wrzuc cebule oraz opcjonalnie ziarenka musztardy, ajwanu i kuminu. Praz 30 sekund.

2) Dodajemy paste imbirowo-czosnkowa oraz cebule i smazymy na zloto.







3) Dodajemy pokrojone pomidory, zalewamy odrobina wody, i dusimy az plyn sie zredukuje a pomidory beda rozgotowane na paste. Opcjonalnie jesli bardzo Ci sie spieszy mozesz pomidory zblendowac, bez dodawania wody zredykowac plyn.













































4) Dodaj przyprawe curry wymieszana z woda, moza takze dodac odrobine kuminu w proszku i kolendry w proszku. Zagotuj. 


5) Przygotuj warzywo, ja uzylam chou chou ...po polsku kolczoch. Uzywajac tego pysznego warzywa nalezy pamietac, ze przy obieraniu wydziela ono mlecznopodobna substancje, ktora nie zmyta z palcow daje dosc nieprzyjemny efekt jakby ''luszczyla sie skora''. Pamietaj wiec aby obierac go pod biezaca woda lub jak ja ... przekroj na pol, wydraz pestke, wloz warzywo w miske z woda, nastepnie obieraczka usun skorke i wrzuc do wody i natychmiast umyj rece. Po chwili wyciagnij chou chou z wody, pokroj w kostke i jeszcze raz do miski na kilka minut. Teraz nadaje sie ono do uzycia....
































6) Sprobuj czy smak sosu Ci odpowiada. Jesli jest zbyt malo aromatyczny dodaj wiecej przyprawy curry.
Dodaj mieso (ponizej zdjecia kiedy gotowalam drobiowe curry na kosci oraz na samej piersi z kurczaka).
Dodaj takze warzywo - opcjonalnie (na zdjeciu chou chou)
Dodaj odrobine wody jesli sos jest zbyt gesty.
Zamieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu az warzywa i mieso zmieknie.




























7) Mozesz zajadac pyszne curry z plackiem farata lub ryzem i pyszna egzotyczna surowka.





Comments

Popular Posts